30% rabatt på gåvor, här.

Kosta Boda Logo

En Blå Planet

Utställningar

22 / 02 / 17

Erika Lagerbielke på Galleri Glas

Några av Erika Lagerbielkes starkaste barndomsminnen är från havet vid Gotlands stränder. Hon simmade och dök och tittade sig omkring under vattenytan. Där såg hon ljus och mörker, reflektioner och olika former, sand och sjögräs. Hon upplevde en skönhet och en känsla av frihet. Vattnets olika egenskaper och uttryck har alltid fascinerat Erika Lagerbielke och är den viktigaste inspirationskällan till hennes utställning En blå planet som visas på Galleri Glas.

 

”Vi bor på en blå planet, över 70% av jordens yta täcks av vatten. Det blå är ständigt närvarande som en grundton i min konst. Likaså är vatten en konstant inspirationskälla. Som barn var vatten glädje och frihet, jag simmade och dök, kände mig smidig och fri. Som vuxen är vatten dessutom ett ansvar. För mig är vatten en sinnlig och inspirerande men samtidigt utsatt naturresurs.”

Verken i utställningen är inspirerade av olika egenskaper hos vatten och även likheterna mellan glas och vatten som bland annat beror på att glas är en underkyld vätska. Erika Lagerbielkes utforskande av vattnets uttryck och glasets egenskaper har gett konstverk som är mjukt böljande som vattnets vågor eller med skimrande reflektioner som solens glitter över havsytan. En intressant balans mellan verk med fria mjuka former och verk slipade med otrolig precision. Lagerbielkes tanke är inte att avbilda vatten utan fånga de intryck av vattnets egenskaper som hon har upplevt och gestalta dem i glas för att förmedla sin känsla. Det är en inbjudan till betraktaren att observera och upptäcka en egen berättelse.

Utställningen visar också tre olika champagneglasmodeller med egna visuella uttryck: en elegant kupa med moderna sensoriska egenskaper på ett högt och ytterst smalt ben, ett romantiskt och glamoröst coupeglas med en innovativ böljande fot och ett konstnärligt och färgrikt spetsglas med rötter i sjuttonhundratalets formspråk, men utan ben eller fot. Tre modeller som på olika vis hyllar champagne, men som också skapar en koppling mellan Erikas glaskonst och hennes mångåriga arbete med servisglasdesign för Orrefors. Ett långvarigt samarbete som firar 40 år under 2022. 

"När jag tittar tillbaka på mina 40 år, sedan 1982, med Orrefors och Kosta Boda, tänker jag direkt på alla de människor som jag har haft glädjen att samarbeta med. Både i mina konstnärliga projekt och i mina designprojekt arbetar jag med personer som är högt specialiserade inom sina områden. Jag har min konstnärliga vision och de bidrar med sin hantverkskunskap, sammantaget ger det ett fantastiskt resultat. Genom åren har det varit många intressanta diskussioner som har lett till intressanta innovationer. Men, jag blickar helst framåt mot alla nya möjligheter jag har framför mig. Det finns så mycket mer i glasets värld som jag vill utforska."

 

Utställningen En Blå Planet visas på Galleri Glas i Stockholm den 10 mars till och med den 13 april 2022. Utställningen innefattar både unika- och limiterade objekt.

Erika Lagerbielke

Erika Lagerbielke (född 1960) är utbildad vid Konstfack i Stockholm, med inriktning industridesign. Hon är professor i formgivning vid Linnéuniversitetet i Växjö där hon arbetar med utbildning samt forskning inom områdena ”måltidens materialitet och kultur”, ”måltidsmiljöer som värdeskapare” och ”glasets hållbara utveckling”.

 

Lagerbielke har belönats med ett flertal nationella och internationella utmärkelser, exempelvis för servisglasserierna Intermezzo, Difference och Merlot. Några av hennes mest uppmärksammade specialprojekt är lysningsgåvan till kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling från Sveriges riksdag och regering, Linnéuniversitetets rektorskedja, Sigfridskräklan för Växjö stift, en specialservis för Michelinbelönade restaurang Operakällaren i Stockholm och en dopskål till Christ Church Cathedral i Oxford, Storbritannien. Hon har belönats med Prins Eugen-medaljen av HM Konung Carl XVI Gustaf för framstående konstnärlig gärning (2010) samt Stockholms stads S:t Eriks-medalj (2014).

 

Utställningar 2022

Galleri Glas, Stockholm: 10 mars – 13 april 2022

Kosta Art Gallery, Kosta: hösten 2022