Hanna Hansdotters djärva Rocky Baroque-serie, här.

Kappa minivaser, här.

Kosta Boda Art Glass Monthly Story i juli, Azur Moon.

Kosta Boda Logo

Åsa Jungnelius

"Åsa Jungnelius, född 1975, är en konstnär som även tar uppdrag som formgivare för att nå ut till en bredare publik. Hennes yrkesutövande som formgivare är en spegling av hennes konstnärskap, vilket drivs framåt av de frågor hon intresserar sig för. Ett exempel är kollektionen Make-up, som hon skapade för Kosta Boda som en miniversion av ett konstverk.

Hon finner inspiration i den verklighet som omger henne. Hon intresserar sig för hur materialitet, rum och föremål förändrar och påverkar människor och vår relation till varandra, men även vår omgivning, samt hur den speglar vår samtid. Hon vill inte se konsten som något separat från våra liv, utan anser det relevant att vara med och utforma platser där människor rör sig. För henne som formgivare handlar det om vad hon kan tillföra.

Åsa har jobbat med glas som material sedan hon var 17 år gammal. Sedan 2007 har hon arbetat med Kosta Boda, och är idag även lektor på Konstfack. Hon har tidigare initierat och drivit Residence-In-Nature, WeWorkInAFragileMaterial och LASTSTUDIO. Till ett av hennes större verk hör gestaltningen Snäckan, som i en hyllning till moderskapet ska omfamna hela den kommande tunnelbanestationen Hagaplan i Stockholm. Genom åren har hon tilldelats en rad utmärkelser - hon har t.ex. utsetts till årets svenska designer av både FORM AWARD och EDIDA (Elle Decoration International Design Award), är tvåfaldig vinnare av Elle Decoration Swedish Design Award, och har tagit emot både Form Award och Bukowski Born Classic för sin design.

Citat

I relationen mellan materia och kropp undersöker jag den glidande skala av positionering som ständigt omförhandlats och återskapats genom kulturhistorien. Jag går in för att göra ett glas på ett sätt så att livsnärvaron träder fram, när vi tillsammans använder glasen ser vi varandra och vår egen tillvaro.

Åsa Jungnelius

Produkter