Hanna Hansdotters djärva Rocky Baroque-serie, här.

Kappa minivaser, här.

Kosta Boda Art Glass Monthly Story i juli, Azur Moon.

Kosta Boda Logo

Ulrica Hydman Vallien

Ulrica Hydman Vallien har varit ovärderlig för Kosta Bodas historia och kom under sin livstid att bli en färgstark ikon inom glasets värld. Hon hade en förmåga att kombinera enastående hantverk med en otrolig lekfullhet, och gick alltid in med samma passion i sitt arbete vare sig det handlade om en hel kollektion eller enstaka objekt.

Ett av Ulricas signum var det målade glaset. Hon målade ofta dramatiska och humoristiska motiv. Att måla direkt på glas var en ny teknik som tack vare Ulricas verk blev accepterat även i finare kretsar, även om hon ville att det skulle vara nåbart för alla människor.

Vid 20 års ålder började hon studera på Konstfack. Hon valde keramik som material och hade porslinskonstnären Stig Lindberg som läromästare. Det var på Konstfack som hon träffade Bertil Vallien - de gifte sig sedan 1963. Under sin tid på Konstfack gjorde hon resor till Nederländerna, Belgien och Spanien, och senare även Mexiko och USA för att hitta inspiration. År 1982-1988 undervisade hon på konstskolan Pilchuck Glass School i USA, och hon har även undervisat på Bildwerk i Tyskland.

Ulrica debuterade som glasformgivare 1971, och var därefter med och formade Kosta Bodas produktion under hela 80-, 90- och 00-talet. Hon har designat ett flertal kollektioner för Kosta Boda som har blivit stora succéer, som t.ex Mine, Tulipa och Caramba. Mine är en av Kosta Bodas mest omtyckta serier med skålar, vaser, assietter och dricksglas. När serien lanserades 2002 sålde den en kvarts miljon dricksglas redan första året.

Produkter