Hanna Hansdotters djärva Rocky Baroque-serie, här.

Kappa minivaser, här.

Kosta Boda Art Glass Monthly Story i juli, Azur Moon.

Kosta Boda Logo

Göran Wärff

Göran Wärff (1933-2022), var både formgivare och konstnär. Som formgivare fann han det viktigt hur man handskas med glaset; hur glaset känns, vikten av att njuta av att dricka ur ett glas, och lusten av att vilja hålla det i sin hand.

Han fann sin största inspiration i havet och dess variation i färg och form; hur det förändras till utseende i olika delar av världen. Att havet har så många skepnader tyckte han var spännande och det är utifrån det perspektivet som Göran närmade sig glaset som material - andra inspirationskällor var ljusets spel i naturen. En stor drivkraft i hans arbete var glädjen i hantverket som lyser fram i hyttan och samarbetet med mästarna på Kosta Glasbruk.

Göran kom först till Kosta Boda under mitten av 60-talet. 1974-1985 bodde och verkade han i Australien och Storbritannien, men designade under tiden fortfarande en del för Kosta Boda. Han var sedan 1986 åter knuten till varumärket fram till sin bortgång 2022. Han undervisade även glasformgivning i Sydney, där han också var produktionsdesigner för en långfilm av Peter Weir. I Norra England var han med och startade en glasutbildning på en konstskola och var dess huvudlärare i glas under fyra år. Han undervisade även under kortare perioder på Konstfack i Stockholm.

Göran arbetade under sina år med varierad formgivning i olika riktningar. Han gjorde offentliga utsmyckningsuppdrag för Operahuset i Sydney, moskén i Abu-Dhabi, Domkyrkan i Växjö, Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby och IMO FN:s byggnad i London, bland andra. Dessutom ett flertal sjukhus och skolor runtom i Sverige.

Han hann att kamma hem flertalet utmärkelser och stipendier för sin design. Han vann t.ex Lunningpriset - tillsammans med sin dåvarande fru Ann - för den nya riktning av glas på Kosta Glasbruk som de bidrog med, och på senare tid tilldelades han Utmärkt Svensk Form för sin kollektion Limelight.

Produkter