30% rabatt på gåvor, här.

Kosta Boda Logo

Husgud

Ulrica Hydman-Vallien

Husgudarna följde Ulrica genom livet. De första formade hon i lera långt innan hon började med glas. Då var de större och ofta svarta. Men när hon sedan valde att hänge sig helt åt glaset släppte hon också in ljuset och livsglädjen på ett nytt sätt.

3 500 SEK

Egenskaper

Artikelnummer

7540055

Konstnär

Ulrica Hydman-Vallien

Serie

UHV Hyllningskollektion

Bredd

62mm

Höjd

155mm

Längd

115mm

Material

Kristallglas

Skötselråd

Torka med mjuk trasa


Produktinformation

Husgudarna följde Ulrica genom livet. De första formade hon i lera långt innan hon började med glas. Då var de större och ofta svarta. Men när hon sedan valde att hänge sig helt åt glaset släppte hon också in ljuset och livsglädjen på ett nytt sätt. Med åren har det hunnit bli en stor familj av husgudar, uppskattade inte minst bland våra många samlare av Ulricas konst.

Staffan Bengtsson (som i böcker, utställningar och tv-filmer följt Ulrica genom åren) berättar att hon betraktade sina husgudar som sällskapsdjur, som hon gärna omgav sig med i ateljén när hon arbetade.

- Konstnärens arbete är ju ofta ett ensamgöra men för att mildra ensamheten gjorde hon de där figurerna och placerade ut lite varstans i sin närhet. Med radions och de här figurernas hjälp blev dagarna mindre långa. Själv kallade hon dem ”kärleksfulla skogsgudar”. Jag tror de gav henne något slags skydd mot världens ondska och dumhet, berättar Staffan Bengtsson.

Husgud, 2023, är producerad i en signerad upplaga av 300 exemplar.