Hanna Hansdotters djärva Rocky Baroque-serie, här.

Kappa minivaser, här.

Kosta Boda Art Glass Monthly Story i juli, Azur Moon.

Kosta Boda Logo

Lena 25+

Utställningar

21 / 09 / 30

Samtid och retrospektiv

I mer än ett kvarts sekel, sedan 1994, har formgivaren Lena Bergströms glas för Kosta Boda och Orrefors firat triumfer världen över. Vi hyllar en mångsidig artist med ett exklusivt urval av hennes klassiker genom åren — tillsammans med en presentation av Lenas nya verk: Anemoner, Hjärtblommor, Fasetter, Origami, Öppna Landskap och Plissé.

Lena Bergström

Lena Bergström inledde sin karriär som textildesigner — en bakgrund som gör sig påmind i hennes glaskonst. Hennes intresse för mode, arkitektur och samtid är de källor ur vilka Lena hämtar inspiration. Andra inspirationskällor är kärleken till traditionen, hantverket och inte minst till uppväxtens norrländska natur. ”Naturen har alltid varit viktig för mig”, säger Lena Bergström. ”I Norrland är det mycket himmel — grå, vit, ljust blå, med matt ljus och långa grafiska skuggor. Men stubbar i skogen kan också vara byggnader i storstaden. Spår i snön kan vara strukturer i ett sidentyg.

Naturen och det urbana, det organiska och det skarpa, det tidlösa och nuet, nerven och elegansen — kontrasterna mellan de här polerna är spänningsfält i min design.”

Utställningen Lena 25+ pågår 30 oktober 2021 – 24 april 2022.

Plissé och Öppna landskap

”Cylindern är en arketypisk form som är tacksam att arbeta med — väldigt naken och ren. Det kan vara stubbar och stammar i en skog — eller byggnader i ett urbant landskap. Jag ser de släta Öppna landskap som tredimensionella glasmålningar. Jag har valt färgskalor efter årstid och landskap, gryning och skymning. 

Plissé är veckningar från modevärlden. Jag är inspirerad av arkitektoniska modeskapare som Issey Miyake och Hussein Chalayan, som arbetat mycket med plisseringar och raffinerade textila konstruktioner. Veckningarna i glaset skapar intressanta effekter när de bryter ljuset, medan blästringen ger den dimmiga effekten.”

Plissé cylindervas (upplaga 10 ex): 17 000 kr. 

Plissé skål (upplaga 10 ex): 17 000 kr.

Öppna landskap cylindervas (upplaga 10 ex): 17 000 kr.

Fasett

”Fasetter är planslipade ytor som alltid har fascinerat mig. De speglar sin omgivning och blänker vackert. Genom åren har jag arbetat fram olika karaktärer med fasetter som gemensam nämnare — i olika uttryck, olika föremål. I dessa slipade långdragna huskroppar, stora och små, har jag låtit blanda blanka, matta och grova fasetter till ett oregelbundet harlekinmönster. För att möjliggöra detta krävs stor skicklighet och tålamod av både glasblåsarna och mästersliparna.”

Fasett med sockel (upplaga 5 ex): 32 000 kr.

Origami

”1991 bodde och arbetade jag i Japan några månader — ett fantastiskt fascinerande land med mångsidig, spännande kultur. Origami är ju den japanska konsten att vika papper till tredimensionella objekt. I den här serien är jag inspirerad av denna tradition och har översatt vikningarna till slipningar i glas. Ett intressant svagt skuggspel uppstår i det matt-blanka glaset. Trä och sten bildar fundament att stå på, likt huskroppar i ett veckat urbant landskap.”

Origami (upplaga 5 ex): 32 000 kr.

Hjärtblommor

”Man kan se både Pion, Anemon och Hjärtblommor som imploderade och variationer av Squeeze och Planets. De bygger på experiment med klart, opakt och metallfärgat glas, fritt och lite tokigt. Jag tycker att dessa blommor har vad jag kallar experimentell elegans — och fantasi. Varje `blomboll´ är personlig och unik. De uppstår genom att flera blåsare går ihop med sina heta glassfärer i hyttan — bokstavligen smälter dem samman. Det är en intim, intuitiv process, mycket action, här och nu. När glaset svalnar ritar jag upp hur varje blomma skall se ut. Därefter tar mästersliparna vid med sina magiska händer. Den unika hjärtblomman är född.”

Hjärtblomma turkos och rosa (unikat): 47 000 kr

Hjärtblomma på träsockel (unikat): 45 000 kr/ 47 000 kr

Anemoner

De här skulpturerna, som jag har skapat exklusivt för denna utställning, är som vilda glasblommor, eller ostyrigt lockigt hår. Jag gillar ofta sådant man kastar bort, förkastar, förringar — som skärven man knackar av när man blåser glas. Jag tänkte att om man värmer och klipper ihop sådana skärv, så kan det bli en minimalistisk anemon. Det blev ett skärvkaos, anden var ur flaskan, som en grafisk boll, tokigt och häftigt.”

Anemon grå, orange och velvet (unikat): 32 000 kr. 

Ovan objekt är ett urval från utställningen Lena 25+. Välkommen till Kosta Art Gallery i Kosta för att se hela utställningen. För mer information kontakta Kosta Art Gallery på 0478-345 29 eller info@kostaboda.se.