Snippan av Åsa Jungnelius, här.

Hanna Hansdotters Rocky Baroque, här.

Upptäck The Rock, här.

Kosta Boda Logo

Markus Åkesson - Konstnär

    • Start

Markus Åkesson är en konstnär som har gjort sig känd i trendiga kosmopolitiska undergroundsammanhang. Bland annat genom sitt samarbete med det japanska modemärket Undercover och med upprepade utställningar på Da-end i Paris, ett nischat galleri specialiserat på smal samtidskonst med mörkare undertoner. Hans måleri har uppmärksammats stort internationellt och återfinns i många samlingar världen över. I Sverige visas Åkessons konst på Berg Gallery i Stockholm samt VIDA Museum på Öland.

Själv är Markus Åkesson uppväxt mycket långt från avancerade urbana sammanhang, i den djupa småländska skogen utanför Kalmar, utan något som helst påbrå inom konsten. I ungdomen var han något så exklusivt som raggare, denna svenskamerikanska femtiotalskultur med motorburen ungdom. Markus tecknade från tidig ålder och utvecklade detta intresse i motivlackering under sina tonår. Hans konstnärliga ådra fick näring i hans första kreativa yrke, som glasgravör vid ett företag i Glasriket. ”Det kändes som att jag började hitta min plats i livet”, säger Markus. ”Jag fick mer och mer kontakt med formgivare och lärde känna konstnärer. Så småningom förstod jag att jag kunde arbeta med konst som yrke.”

Markus Åkesson har ingen akademisk skolning i det suggestiva, tekniskt sofistikerade realistiska måleri som har blivit hans signum. Han är fascinerad av mönster och skapar egna sådana, inspirerad av mönsterkulturer från hela världen. Med sin raffinerade, surrealistiska metod integrerar han dessa mönster i sina målningar. ”Jag berättar historier med mönster. Jag är intresserad av olika kulturer och symboler, gillar att krocka olika designstilar i oljemålningar på duk.”

Alltsedan sin tid som glasgravör har Markus Åkesson känt vad han beskriver som en stark dragning till glaset. Han har tidigare experimenterat med glasskulpturer. Det var genom sin hustru och konstnärskollega Ellen Ehk Åkesson som han kom i kontakt med Kosta Boda. När han fick frågan om att själv samarbeta med bruket var svaret givet. Sedan våren 2021 delar makarna en studio i Kosta, vid sidan av deras ateljéer i gamla Pukebergs Glasbruk i Nybro. De båda har många beröringspunkter, inte bara privat utan även konstnärligt, uppväxta nära varandra i de småländska skogarna. Skogens mystik är ett starkt gemensamt tema i deras konst.

Tillsammans med blåsarna och sliparna i hyttan på Kosta Glasbruk har Åkesson påbörjat vad han är övertygad om kommer bli ett långsiktigt utforskande av glaset.

”Glaset har ju en lång historia i Småland. I den ligger traditionen att föra in fria konstnärer på bruken. Det kräver ännu mer av hantverkarna. Inte nog med att de ska vara experter på sin sak. De ska dessutom kunna vara beredda att ibland släppa alla traditioner för att testa helt nya tekniker. Det kräver både självförtroende, konstnärlighet och enorm yrkesskicklighet.”

Markus Åkesson är intresserad av att skapa konstobjekt i glas som delar samma värld som hans målningar. ”Just nu arbetar jag med halvabstrakta former som blåses på fri hand, där jag sedan arbetar med ytan tillsammans med sliparna. Ju mer erfarenhet jag får, desto mer förstår jag möjligheterna. Varje dag med blåsarna och sliparna lär jag mig något nytt. Det är ett samarbete, ett samspel – inget man kan göra själv. Som tidigare glasgravör är jag mycket intresserad av det kalla arbetet, sliperiet och glasmåleriet. Det är jätteintressant att arbeta med ytan och kombinera det råa med det vackra. Det är ett helt annat uttryck än måleriet, men jag letar efter samma känsla, samma tematik.”

Produkter