Hanna Hansdotters djärva Rocky Baroque-serie, här.

Kappa minivaser, här.

Kosta Boda Art Glass Monthly Story i juli, Azur Moon.

Kosta Boda Logo

Markus Åkesson på Galerie Da-End

Utställningar

22 / 00 / 26

En inbjudan att upptäcka vardagens mystik

Markus Åkesson har varit fascinerad av mönster ända sedan han var liten. Han växte upp omgiven av 70-talets mönsterrika inredningsföremål som möbler, tapeter, strukturer och tryck, samtidigt som han funderade kring dessa mönsters bakgrund. Var kom de ifrån? Vad är deras betydelse? Vad vill de berätta och hur påverkar de oss?

 

Senare i livet fångade ytterligare mönster och teman hans intresse. Allt från Danse Macabre, med sitt ursprung i medeltiden, till den karaktäristiskt diamantformade strukturen i Chesterfieldsoffan. I sitt måleri avbildar Åkesson modeller insvepta i mönstrade textilier som han själv har skapat.  

 

”Jag vill berätta genom mönstren, men narrativets mening förblir dolt och öppet för tolkning, precis som att figurernas ansikten under textilierna blir en del av mysteriet. Jag arbetar intuitivt och motiven uppstår ur mina egna frågeställningar. Men jag får inga svar, och ger inga heller.”

Chesterfield Dreams, 2021.

En annan värld

Markus Åkesson började tidigt med att uttrycka sig genom måleri, men har sedan dess arbetat med material som brons, lera, textil och glas. Varje material har unika egenskaper, men Markus är framför allt intresserad av olikheten mellan målning och skulptur.  ”Jag ser mina målningar som fönster till en annan värld – en visualisering och representation av något annat. Ett konstobjekt är å andra sidan något som fysiskt befinner sig i rummet, fast det kommer från en annan värld. Och du kan röra vid det, vända på det och uppleva det från olika perspektiv.”

På Galerie Da-End i Paris ställer Markus ut sina verk som en del av utställningen ’Asile in Wonderland’. Utställningens tema beskriver ett barns fantasi som en fristad, en säker plats. Hans verk som visas i utställningen är en målning av en kvinna klädd i grönt som sitter i en Chesterfieldsoffa, samt två glasskulpturer med samma titel.

"I min symbolvärld och personliga ikonografi, uppträder Chesterfieldsoffan som en katalysator, för att se, och träda in i en annan värld. Om man lägger märke till kvinnans blick i målningen, så framträder hennes ögon som öppna, men hon blickar inåt. Mönstret på väggen bakom henne ger ytterligare ledtrådar.”

Glasskulpturerna i utställningen är en strävan att tolka sinnebilden av mönstret från målningen Chesterfield Dreams och skapa ett mer avskalat objekt, för att hitta essensen i Chesterfieldsoffan. Markus Åkesson tar mönstret ur mönstret och skapar en tredimensionell version med fysiska kvaliteter. 

Chesterfield Dreams glasskulptur, 2021.

Åkesson har samarbetat med oss på Kosta Boda och glasbruket i Kosta sedan 2021. Där arbetar han med syftet att skapa skulpturer och originalverk tillsammans med ett team av konstnärer och hantverkare i hyttan och sliperiet.

”Glasets transparens gör det till ett spännande skulpturmaterial. Det rör sig, till en början, snabbt och till skillnad från måleri måste man ta snabba beslut och arbeta tillsammans. Jag älskar att arbeta i team där det händer mycket hela tiden. Det arbetssättet tillför en energi som jag verkligen gillar. När glaset sedan svalnar börjar en långsammare men lika intressant process. Verket förs då vidare till de andra verkstäderna, där det kan slipas eller målas. Många som arbetar på glasbruket är också konstnärer och jag känner att vi talar samma språk. Det är lätt att förstå varandra”

I Markus Åkessons bildvärld finner jag en möjlighet att utforska djupare. Jag funderar över vad som ligger djupare, bakom hans verk, men också vad som döljer sig i objekten från vårt vardagliga liv. Jag tittar upp mot sovrumstaket i mitt tvåhundra år gamla hus och ser texturer, knutar och linjer i de antika träbalkarna. Och jag känner mig som ett barn igen, som ser världen med förundran och nyfikenhet medan jag finner ro i min fantasi, som likt en skyddande filt håller mig varm och trygg.

Utställningar

Galerie Da-End, Paris: 15 januari – 26 februari, 2022

En del av utställningen: ‘Asile in Wonderland’.

Kosta Art Gallery: Maj 2022

Våren 2022 ställer Markus Åkesson ut verk som en del av en stor utställning i Bruno Mathssonhallen på Kosta Art Gallery i Kosta, tillsammans med Ellen Ehk Åkesson och Johan Röing. Utställningen öppnar den 26 maj.

Market Art Fair, Liljevalchs, Stockholm: 29 april – 1 juni, 2022

Ställer ut med Berg Gallery, Stockholm

KASTEEL D’URSEL, Belgien: 26 maj – 9 oktober, 2022

En del av utställningen "Print and Paint"

Nero Gallery, Rom, juni - juli 2022

En del av utställningen ”Visages”

Markus Åkessons första glasskulptur för Kosta Boda presenterades sommaren 2021 på Vida Museum, Öland.

Skriven av Stephanie Verstift, Kosta Boda 2022