30% rabatt på gåvor, här.

Kosta Boda Logo

En ny utställning öppnar på Kosta Art Gallery

    • Start
    • Blogg

Utställningar

22 / 04 / 19

Tre spännande samtidskonstnärer visar ny konst i samarbete med Kosta Boda

Under sommaren visar vi i Kosta Art Gallery tre konstnärer med vilka vi har inlett nya samarbeten under de senaste två åren – Ellen Ehk Åkesson*, Markus Åkesson och Johan Röing. Utställningarna The trailing moss and mystic glow och New works öppnar den 26 maj. 

”Det är intressant att visa Ellen, Markus och Johan sida vid sida – resultatet av deras fria konstnärliga arbete tillsammans med oss här i Kosta”, säger Maria Lomholt, ansvarig för konstglas vid Orrefors Kosta Boda. ”Alla tre är långsiktiga samarbeten i vår satsning på konsten där vi lyfter fram både förnyelse och tradition. Utställningen ger bilden av en spännande framtid för samtida skulpturalt glas.”

Det internationellt uppmärksammade konstnärsparet Ellen Ehk Åkesson och Markus Åkesson visar i Bruno Mathsson-hallen The trailing moss and mystic glow, en gemensam presentation med skulptur, måleri och mystiska objekt inspirerade av deras gemensamma ursprung i de småländska skogarna, med skogensmyter och hemligheter. ”Vi bryr oss inte så mycket om ifall publiken förstår vems verk som är vems”, säger Ellen Ehk Åkesson. ”Utställningen involverar också många skickliga hantverkare – mänskliga konstnärliga redskap. Glaset är också en levande organism innan det stelnar. Som konstnär är det svårt att inte beröras av det organiskt levande i hela processen.”

Den hyllade skulptören Johan Röing, känd i Sverige och internationellt främst för sina träskulpturer, visar samtidigt i den intilliggande Cornelis Janssen-gången utställningen New works, tre nya serier verk – skulpturer i trä, glas och kombinationer av trä och glas. Glas är ett nytt material för Röing men en livslång kärlek som han försäkrar. ”Jag är helt såld på glaset”, säger Johan. ”Jag gillar verkligen att man kan få fram en sådan superskärpa i materialet. Men man måste vara lika hård som glaset självt, för det blir lätt insmickrande. För mig som skulptör handlar det om att stå ensam inför materialet och få fram dess egen inre sanning och logik.”

*Ellen Ehk Åkesson utnämndes till den första Ulrica Hydman Vallien-stipendiaten 2020, då hon också inledde sitt samarbete med Kosta Boda konstglas. Med Markus Åkesson och Johan Röing inleddes samarbetet under 2021.

Utställningen pågår 26 maj-2 oktober, 2022

Välkommen!

Kosta Art Gallery

Måndag - fredag: 10.00 - 17.00

Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Stora vägen 96, 365 43 Kosta | 0478-345 29

Ellen Ehk Åkesson, Markus Åkesson and Johan Röing.

The trailing moss and mystic glow & New works.