Hanna Hansdotters djärva Rocky Baroque-serie, här.

Kappa minivaser, här.

Kosta Boda Art Glass Monthly Story i juli, Azur Moon.

Kosta Boda Logo

The Elvis Presley x Kosta Boda

Konstglas stories, Nyheter

23 / 03 / 27

Konsten är oförutsägbar. Former och uttryck kan variera i det oändliga, tolkningar likaså. Konsten är större än den enskilda konstnären, ändå kan den tala direkt till var och en av oss. Konsten låter sig inte definieras, vi vet bara att den har förmåga att beröra våra sinnen. Att få oss att känna, tänka och bli inspirerade.

I samarbetet Elvis Presley x Kosta Boda kombinerar vi två vitt skilda konstformer – rock’n’roll och glas – och låter dem bilda något större tillsammans. Vi tar fasta på och hyllar deras gemensamma beröringspunkter: harmoni, energi, rörelse, känsla.

Resultatet är en serie med tre kristallgitarrer skapade av glaskonstnären Kjell Engman i samarbete med Elvis Presley Enterprises. Tre gitarrer med olika form, färg och bakgrund – var och en inspirerad av en särskild aspekt av Elvismyten.

The Elvis Presley x Kosta Boda

The King of Rock’n’Roll lever naturligtvis vidare genom sin musik, som finns tillgänglig överallt. På vintagevinyl eller via ett enkelt knapptryck på telefonen. Men för många av oss är Elvis så mycket mer än ljudvågor och gamla svartvita foton.

Tanken med Elvis Presley x Kosta Boda-kollektionen är att hedra Kungen med ett konkret objekt. Ett konstverk som uttrycker vad han och hans musik har betytt för oss – ett vackert samlarobjekt som samtidigt kan utgöra en naturlig mittpunkt i hemmet.

Vi vågar påstå att ingen är bättre lämpad att utforska skärningspunkten mellan rock’n’roll och glaskonst än Kjell Engman. Som passionerad virtuos både i glashyttan och på musikscenen har han gång på gång hittat nya sätt att förena det bästa av dessa två världar i sin konst.

Varje gitarr är ett unikt konstverk som tillverkats för hand, exklusivt för det här samarbetet. Gitarrerna säljs i en begränsad upplaga om 300 exemplar i varje färg och finns tillgängliga på utvalda försäljningsställen världen över.

Arvet från Elvis

Elvis Presley x Kosta Boda hyllar och bevarar minnet av Elvis gåva till världen – ett konstnärligt arv som saknar motstycke.

Gitarren var ett naturligt val, en självklar symbol för så mycket av det som kungen av rock’n’roll stod för. Det instrument som skänkte liv åt hans musik, och åt honom själv. Kristallgitarrerna i Elvis Presley x Kosta Boda är inspirerade av händelser och konst från slutet av femtiotalet till början av sjuttiotalet, och målet har varit att fånga stämningen och tidsandan under den perioden.

Tillsammans blir de – genom valet av gitarrmodeller och den intensiva färgsättningen – en hyllning av Elvis långa, intensiva och oavbrutet fascinerande karriär.