30% rabatt på gåvor, här.

Kosta Boda Logo

Versioner av perfekt – Alice Linse edition

    • Start
    • Blogg

Kosta Boda Stories

23 / 06 / 05

Vi besökte inredningsstylisten Alice Linses hem för att inhämta inspiration och lyssna till hennes tankar om perfektion. För vad är perfekt egentligen, när det är en subjektiv konstform?

Strax söder om Malmö, bara ett stenkast från havet, ligger Ljunghusen. Där, i ett svartmålat hus med knarrande golv, bland vass och föränderliga sanddyner, växte Alice upp.

“Jag kommer från en familj med sinne för färg och form”, berättar hon. Hennes mamma, som än idag jobbar som fotograf, var en stor inspiration under Alice barndom – en spontan kreatör som målade om först, och kände in efter. Detta formade Alice karaktär som idag är orädd för att testa sig fram, bryta symmetri, och omfamna skavanker.

Som inredare kliver hon in i hjärtat av människors hem och skapar stämningsfyllda utrymmen. Ett arbete som matchar hennes energifyllda och kreativa personlighet som alltid letar efter möjligheter till uttryck. Men det är inte bara hennes karriär som formats av hennes spontana och färgstarka familj. Inte helt oväntat hittar vi även spår av det i hennes eget hem.

Fyra våningar över marken i Slottsstaden i Malmö finner vi en luftig lägenhet där solljus flödar in över ett eklektiskt, färgglatt och välkurerat hem. Men trots att det är kurerat av henne själv som är professionell inredare är det långt ifrån “perfekt”, menar Alice. Hon tycker att genomtänkt oordning ger liv och känsla – något som speglar den verklighet vi befinner oss i. Där skönhet sker spontant och tillåts växa fram i oanade konstellationer.

Alice hem är inte bara en plats med saker – det är en historia. Varje vas, egentuftad matta, och loppisfyndad byrå berättar vem hon är. Hennes bubbliga personlighet lyser i kontrasterande färgklickar och hennes oanade kombinationer av material väcker känslor.

Citat

“Ett hem ska kännas personligt och få växa fram med tiden. Jag handlar nästan allting second hand och söker efter tidlösa objekt. För mig handlar perfektion inte om att allt ska kännas polerat eller enhetligt. Snarare tvärtom. Perfekt för mig är när unika saker är placerade på oväntade ställen och när man blandar olika stilar och material för att hitta det som passar just dig”, säger Alice.

Alice Linse

Lägenheten som hon delar med sin sambo är inte stor i ytan, men vad den saknar i kvadratmeter vägs upp med personlighet. Med endast två rum och kök fick hon ett ramverk att hitta lösningar kring och kanske är det just därför den upplevs så intressant. En begränsning kan ibland vara en förklädd välsignelse som blir en inbjudan till att skapa – en vacker dans mellan möjligheter och restriktioner som leder till nya, oupptäckta former av skönhet.

Mellan hennes väggar finner vi att varje sak fyller ett syfte. Varje tavla har en känsla. Varje ljus skvallrar om långa samtal över middagar och helheten berättar just hennes historia. Ett virrvarr av skönhet där patina är välkommet och egensinnighet hyllas. Där en filt ligger på soffan efter att någon faktiskt suttit och funderat över livet, och lästa böcker står i kantstötta, auktionsköpta avställningsbord. Ett hem som i sin autenticitet är hennes version av perfekt.

Foto: Mira Wickman

Video: Edling Agency

Skribent: Camilla Brandow