30% rabatt på gåvor, här.

Kosta Boda Logo

Bertil Vallien

Bertil Vallien, född 1938, är en av Sveriges mest berömda formgivare och glaskonstnärer. Som formgivare inspireras han av att skissa mycket, där skissandet skapar en egen värld av inspiration - idé föder idé. Han finner också inspiration i glaset självt - att det blir en transparent behållare som redovisar innehållet och låter det bli en del av glaset. Bertil finner även inspiration i det funktionella. Att dessutom bidra till att skapa arbete och hålla Kosta Glasbruk levande är en stor drivkraft i hans arbete.

Bertil studerade vid Konstfack under Stig Lindberg, och tog examen som skolans bästa elev 1961. Han fick då kungastipendiet och med det åkte han till Southern California, USA, för att studera. Kort efter blev han anställd som uppskattad formgivare på en keramikfabrik och sedan kom han till Kosta Boda 1963. Bertil har sedan dess vunnit en rad utmärkelser och priser över hela världen. Imagine Museum utsåg honom till Artist of the Future, han har fått Kungliga Vetenskapsakademiens medalj för sin insats som formgivare, och 2002 blev han tilldelad Visionary Award från Glass Art Society (GAS) - något av det finaste pris en glaskonstnär kan få.

För Kosta Boda har han bl.a. designat kollektionerna Picnic och Château, där den senare har kommit att bli en av världens mest sålda handtillverkade glasserviser. Han ritade Château på så lite som en månad, med inspiration från glasbrukets förfinade tillverkningstekniker och med detta som utgångspunkt fokuserade han på att skapa en servis som maskiner inte kunde tillverka. Det tunna, eleganta glaset med optiska inslag blev en omedelbar succé.

Produkter