30% rabatt på gåvor, här.

Kosta Boda Logo

Husgud

Ulrica Hydman-Vallien

Husgudarna följde Ulrica genom livet. De första gjorde formade hon i lera långt innan hon börjat med glas. Då var de större och ofta svarta. Men när hon sedan valde att hängiva sig helt åt glaset släppte hon också in ljuset och livsglädjen på ett nytt sätt.

3 500 SEK

Egenskaper

Artikelnummer

7540048

Konstnär

Ulrica Hydman-Vallien

Serie

UHV Hyllningskollektion

Bredd

117mm

Höjd

171mm

Längd

59mm

Material

Kristallglas

Skötselråd

Torka med mjuk trasa


Produktinformation

Husgudarna följde Ulrica genom livet. De första gjorde formade hon i lera långt innan hon börjat med glas. Då var de större och ofta svarta. Men när hon sedan valde att hängiva sig helt åt glaset släppte hon också in ljuset och livsglädjen på ett nytt sätt. Med åren har det det hunnit bli en stor familj av husgudar, uppskattade inte minst bland våra många samlare av Ulricakonst.

Staffan Bengtsson (som i böcker, utställningar och tv-filmer följt Ulrica genom åren) berättar att hon betraktade sina husgudar som SÄLLSKAPSDJUR som hon gärna omgav sig med i ateljén när hon arbetade.

-Konstnärens arbete är ju ofta ett ensamgöra men för att mildra ensamheten gjorde hon de där figurerna och placerade ut lite varstans i sin närhet. Med radions och de här figurernas hjälp blev dagarna mindre långa. Själv kallade hon dem ”kärleksfulla skogsgudar”. Jag tror de gav henne något slags skydd mot världens ondska och dumhet.
-Deras storlek är dessutom anpassad efter handen och sköna att hålla i!

I årets kollektion har husguden fått sällskap av ormen, en annan av Ulricas ständiga följeslagare. Ormen blev i hennes värld en blandning av fasa och vällust, trygghet och magi. Hennes omsorg med naturen och djuren syns ju överallt i hennes glas. Husgud, 2022, är producerad i en signerad upplaga av 300 exemplar.