Köp BOD, här.

Kosta Boda - 3daysofdesign, läs mer.

Köp en Elvis Presley gitarr, här.

Kosta Boda Logo

Bertil Vallien - Konstnär

    • Start

Bertil Vallien är en konstnär som inte behöver närmare presentation för någon med kärlek till glasets skönhet och mystik. Under sin sextioåriga karriär har Vallien gjort sig känd bland glasälskare främst för sina sandgjutna skulpturer, inte minst sina världsberömda glasfarkoster. Bertil Vallien har hållit hyllade utställningar över hela världen. Hans konst finns representerad i samlingar och på prestigefulla museer i Sverige och internationellt. För Kosta Boda är Vallien av oskattbar betydelse – främst för sin egen glaskonst, men även som inspiratör för andra konstnärer och formgivare.

”Jag blev från första stund fångad av glasets alla förföriska egenskaper. Hela mitt liv som konstnär har jag ägnat åt att utforska och tämja detta material”, säger Bertil.

Bertil Vallien började sin bana inom konsten och hantverket som keramiker utbildad vid Konstfack i Stockholm, examinerad som kursetta 1961. Därefter följde vidare studier i Mexiko och Los Angeles. Bertil inledde sin karriär som radikal keramisk konstnär i New York innan han återvände till Sverige och Glasriket, från början vid Boda Glasbruk. Under ett halvsekel levde och arbetade han tillsammans med sin hustru Ulrica Hydman Vallien vid bruket i Åfors, varifrån makarnas glaskonst spreds över världen.

Det var när Bertil Vallien på sextiotalet upptäckte möjligheterna att gjuta i sand som han definitivt bestämde sig för att glaset var det material han ville ägna sig åt som konstnär och formgivare.

”Det var så jag hittade mitt sätt att utrycka mig. Jag är byggare och gillar att använda mina händer i hela processen. När jag hade hittat mitt uttryck kände jag att det var det sandgjutna glaset jag ville ägna mig åt helt och hållet. En helt ny värld öppnade sig. Idéer utvecklades och ledde vidare till nya upptäckter. Möjligheterna tar aldrig slut. Jag har genom åren lärt ut den teknik jag utvecklade ganska frikostigt runt om i världen. Glaset är den roman jag har ägnat mig åt sedan dess – med tecknandet som poesin vid sidan av.”

Under hela sin karriär har Bertil Vallien, som han själv uttrycker sig, ”haft två hattar” – konstnärens och formgivarens. Utöver sin glaskonst, som firat triumfer världen över, har han hela tiden parallellt arbetat med bruksglas, med några av Kosta Bodas mest älskade och storsäljande serviser och andra objekt på sin meritlista.

”Det är en ständig korsbefruktning. Jag har alltid älskat att arbeta med produktionen, tillsammans med blåsarna i hyttan. I min konst vill jag att mina sandgjutna skulpturer ska stå på egna ben och bli unika konstverk med innehåll utöver det dekorativa.”

Kanske kan man betrakta Bertil Vallien som symbolist? Vissa teman återkommer i hans konst, som metaforer för mänskliga tillstånd, känslor och eviga sanningar. Utöver farkoster, som har blivit hans kännetecken över hela världen, finns även huvud, hus, stegar och trappor bland element som känns igen i de historier som han berättar med sin konst.

”Det är lättförståeliga symboler som står för existentiella värden. De inbjuder till poetiska tolkningar av betraktaren. ”

Bertil Vallien har alltid varit en glasets historieberättare.

”Jag har sagt att när jag blir gammal, vilket jag börjar bli, så ska jag bli minimalist. Men det är svårt och tiden är knapp. Jag är och förblir nog snarare motsatsen – eftersom jag älskar att berätta! Tiden!”

Produkter