Köp Don't Stop The Music!

Glas sedan 1742!

Kosta Boda Logo

Göran Wärff

Göran Wärff, född 1933, är både formgivare och konstnär. Som formgivare finner han det viktigt hur man handskas med glaset; hur glaset känns, vikten av att njuta av att dricka ur ett glas, och lusten av att vilja hålla det i sin hand.

Han finner sin största inspiration i havet och dess variation i färg och form; hur det förändras till utseende i olika delar av världen. Att havet har så många skepnader tycker han är spännande och det är utifrån det perspektivet som Göran närmar sig glaset som material - andra inspirationskällor är ljusets spel i naturen. En stor drivkraft i hans arbete är glädjen i hantverket som lyser fram i hyttan och samarbetet med mästarna på Kosta Glasbruk.

Göran kom först till Kosta Boda under mitten av 60-talet. 1974-1985 bodde och verkade han i Australien och Storbritannien, men designade under tiden fortfarande en del för Kosta Boda. Sedan 1986 är han åter knuten till varumärket. Han har även undervisat glasformgivning i Sydney, där han också var production designer för en långfilm av Peter Weir. I Norra England var han med och startade en glasutbildning på en konstskola och var dess huvudlärare i glas under fyra år. Han har även under kortare perioder undervisat på Konstfack i Stockholm.

Göran har under sina år arbetat med varierad formgivning i olika riktningar. Han har gjort offentliga utsmyckningsuppdrag för Operahuset i Sydney, moskén i Abu-Dhabi, Domkyrkan i Växjö, Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby och IMO FN:s byggnad i London, bland andra. Dessutom ett flertal sjukhus och skolor runtom i Sverige.

Han har hunnit att kamma hem flertalet utmärkelser och stipendier för sin design. Han vann t.ex Lunningpriset - tillsammans med sin dåvarande fru Ann - för den nya riktning av glas på Kosta Glasbruk som de bidrog med, och han har på senare tid tilldelats Utmärkt Svensk Form för sin kollektion Limelight.

"

Produkter