Snippan av Åsa Jungnelius, här.

Hanna Hansdotters Rocky Baroque, här.

Upptäck The Rock, här.

Kosta Boda Logo

”Dess tid är nu!”

–Åsa Jungnelius

Snippan, av Åsa Jungnelius, har sedan verket skapades 2003 blivit en samtida feministisk symbol. Skulpturen ingår i Nationalmuseums samling. På Internationella Kvinnodagen 2024 lanserades Snippan för första gången som en mindre gåva — en skulptur, en skål, en bärare. Snippan är formgjuten och handmålad med flytande platina på Kosta Glasbruk.

”Jag är så glad att Snippan nu finns tillgänglig som mindre presentobjekt — en skulptur, en skål, en bärare”, säger Åsa Jungnelius. ”Dess tid är nu! Det handlar om en femininitet som inte är så snäll och gullig, inte underkuvad på något sätt — och om min djupa kärlek till glaset, hantverket, blåsandet, historien, traditionen, bruket.”

Åsa Jungnelius är en av de ledande pionjärerna i en samtida rörelse av feministiskt medvetna, hantverksdrivna svenska konstnärer som växt fram under 2000-talet. Hon slog igenom redan med sin examensutställning Vad fin du är i håret! på Konstfack i Stockholm 2004. Installationen var en shoppingmiljö där flera senare ikoniska glasobjekt presenterades, som Jungnelius överdimensionerade läppstift samt Snippan, glasskulpturen som bidrog till att etablera detta uttryck. Alltsedan dess har Åsa Jungnelius fortsatt att utveckla sitt personliga uttryck, kännetecknat av en femininitet som på samma gång kan vara ”söt” och mjuk som aggressiv, för att inte säga brutal. I sin glaskonst utforskar Jungnelius, själv en skicklig glasblåsare, det hon kallar för ”hålrummets kraft”. Snippan och Mother of Pearl är två samtida klassiska feministiska symboler och ingår i Kosta Boda Artist Collection.

Produkter