Hanna Hansdotters djärva Rocky Baroque-serie, här.

Kappa minivaser, här.

Kosta Boda Art Glass Monthly Story i juli, Azur Moon.

Kosta Boda Logo

Annual Brains

Bertil Vallien skapade sina första Brains 1999 men då hade han redan funderat på dem i över tio år. Han ville fånga en sovande men levande själ, en människa i det hemlighetsfulla landskapet mellan dröm och vakenhet. Långt tidigare hade han hört talas om ”Soverskan på Oknö”, Karolina Olsson. Som enligt berättelserna sovit bort 32 år av sitt liv, men sedan plötsligt vaknat upp en aprildag 1908. Historien har, som sagt, aldrig lämnat Bertil i fred och han har gång på gång återkommit till den i sina arbeten.

2023, när Bertil firar 60 år som glaskonstnär vid Kosta Boda, skapade han en serie nya Brains som en slags gåva till oss som följt hans verksamhet genom åren och som aldrig upphört att älska hans unika förmåga att förnya glaskonsten. Jubileumsvarianterna av Brains är lite större och tyngre än de tidigare, och de vilar rofyllt på en mjuk skinnkudde. Som konstnären själv mot slutet av dagen när det skymmer kring hyttan och de sista tankarna svalnar i hans huvud, låter du huvudet istället vila i din hand, säger Bertil.

Jubileumsutgåvan av Brains producerades första gången 2023. Ett nytt "årshuvud" lanseras varje år framöver, på Bertil Valliens födelsedag den 17 januari.

Produkter